ST (I)
Artista
Antoni Tàpies
Exposició:
Panoràmiques
Característiques principals
- Títol: ST (I)
- Tècnica: Gravat
- Mides: 44x64 cm
- Preu: 3.600 €
Descripció de l'obra
L'obra ST. (I) és de l'artista Antoni Tàpies. Tècnica gravat / mixta sobre paper. Mides 44,5 x 64,5 cm. Numeració i tiratge HC II/ XV. PVP: 3.600€. Galeria Espai Cavallers, Lleida.
Antoni Tàpies (Barcelona 1923)
Va néixer a Barcelona el 1923. Pintor, escultor i teòric de l'art espanyol. És considerat un dels màxims representants de l'informalisme.
Va patir una malaltia pulmonar que el va fer abandonar els estudis de Dret i, al començament de la seva trajectòria artística, cap als anys quaranta, va exposar les seves primeres peces, destacant la seva obra gràfica.
A causa dels estralls de la II Guerra Mundial i el llançament de la bomba atòmica, va expressar el seu interès per la pols, la terra, la matèria i els àtoms a través de tècniques innovadores, grattages, collages, incisions, arribant a ser posteriorment part fonamental del llenguatge personal de totes les pintures.
Cap al 1949, es dedica a crear quadres en què predominen els tons grisos, encara que amb la presència d'alguns colors vius, verds o vermells i en què apareixen impressions tèxtils, signes com semicercles o triangles i lletres deformades.
El 1950 obté una beca per estudiar a París on realitzarà la seva primera exposició individual. És en aquesta dècada quan es consolida en l'àmbit internacional.
Exposa a la XXVI Biennal de Venècia (1952), a la Galeria Martha Jackson de Nova York i aconsegueix el Gran Premi de Pintura de la Biennal de Sao Paulo el 1953.
Per a més informació sobre l'obra ST (I) de l'artista Antoni Tàpies, a la galeria Espai Cavallers, Lleida.
Biografia de l'artista
Antoni Tàpies
Antoni Tàpies, Barcelona 1923-2012
Inicia els seus tempteigs artístics durant la llarga convalescència d’ una greu malaltia. La creixent dedicació al dibuix i a la pintura l’ empenyen a abandonar els estudis universitaris.
En la dècada de 1940 ja exposa les seues obres, de marcada personalitat, que el destaquen en la panoràmica artística del moment. És cofundador de la revista Dau al Set (1948). Influènciat per Miró i Klee incrementa llavors el factor iconogràfic i la temàtica màgica.
A poc a poc incorpora elements geometritzants i estudis de color que desemboquen en un interès per la matèria, el qual es tradueix en teles de textura intensa i de grans possibilitats expressives i comunicatives.
Amb aquestes obres Tàpies arriba, cap a mitjans dels anys cinquanta, el reconeixement internacional.
A partir de la dècada dels seixanta incorpora nous elements iconogràfics (signes d’escriptura, elements antropomòrfics, trepitjades i signes que al·ludeixen a la realitat de Catalunya) i procediments tècnics (noves superfícies, ús d’objectes quotidians i del vernís).
El llenguatge pictòric de Tàpies ha evolucionat des d’ aleshores i ha donat com a resultat una creació plàstica diversificada i productiva admirada al voltant del món.
Ha exhibit al Museum of Modern Art i al Solomon R. Guggenheim Museum de Nova York, al Museum of Contemporary Art de Los Angeles, a l’Institute of Contemporary Arts i a la Serpentine Gallery de Londres, a la Neue Nationalgalerie de Berlín i a la Kunsthaus de Zurich, al Musée d’Art moderne de la Ville de Paris, al Jeu de Paume i al Centre Pompidou de París, al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia de Madrid, a l’Institut Valencià d’Art Modern de València i al Museu d’Art Contemporani de Barcelona, entre molts altres.
Paral·lelament a la seva activitat artística, Antoni Tàpies ha desenvolupat una tasca d’escriptor que ha donat lloc a diverses publicacions: La pràctica de l’art (La pràctica de l’art, 1970), L’art contra l’estètica (L’art contra l’estètica, 1974), Memòria personal (Memòria personal, 1977), La realitat com a art (La realitat com a art, 1982), Per un art modern i progressista (Per un art modern i progressista, 1985), Valor de l’art (Valor de l’art, 1993) i L’art i els seus llocs (L’art i els seus llocs, 1999).
Antoni Tàpies va crear la Fundació Antoni Tàpies el 1984 amb l’objectiu de promoure l’estudi i el coneixement de l’art contemporani, posant especial atenció en l’anàlisi del seu paper en la formació de la consciència de l’home modern.
Per a més informació sobre l’artista Antoni Tàpies a Espai Cavallers Gallery